On a hot summer night


Cees Wouda

On a hot summer night


Cees de Vries

On a hot summer night


Cees Wouda

Een zwoele zomeravond in een verscholen speeltuin; emmers, emmers en nog meer emmers op een dansvloer met twee stoere en twee doldwaze acrobaten… herkenbaar? Dan was jij dus ook bij de voorstelling ‘Saut’ van Collectif Bigbinôme.

Amersfoorts Theater Terras begon zaterdagavond 29 juni het seizoen met een onvervalste acrobatiekvoorstelling bij Speeltuin Kruiskamp. Voor menig bezoeker was de locatie op zich al een verrassing: “Goh, ik wist niet dat deze plek er was en wat een mooie speeltuin zo vlak tegen de binnenstad aan” was een veel gehoorde kreet. Geheel omringd door bomen ligt deze speelplek als een oase in de stedelijke omgeving. 

“De ideale plek voor een voorstelling als ‘Saut’” aldus locatiecoördinator Jean-Paul van Rijswijk, die tijdens het opbouwen van de set druk bezig was met warmtemanagement. Want een stage bouwen in een tropisch paradijs vraagt de nodige zorg. Water en petjes, een ijsje hier en daar, een parasolletje boven een zwoegende medewerker, het moest allemaal wel gebeuren.

 

Rond half negen stroomt het publiek toe, benieuwd naar wat het nieuwe locatietheaterseizoen gaat brengen; trouwe fans, buurtbewoners en kinderen die overdag de klimtoestellen bevolken. 

 

En dan… de muziek zwelt aan… Cowboy muziek… de spanning stijgt… twee stoere mannen en dito vrouwen die elkaar ogenschijnlijk de maat willen gaan nemen rondom een stapel emmers… ze klimmen op elkaar. Gooien, smijten, draaien, klimmen, balanceren, dansen, flikflakken, uitdagen; in een rap tempo laat Collectif Bigbinômezien waar ze ontzettend goed in is, namelijk het entertainen van de ruim 400 bezoekers. Dan weer bouwen ze een hele constructie van emmers om daar op te klimmen, om er vervolgens weer een gat in te slaan zodat alles in elkaar dondert. Ze bouwden er zelfs een emmerkostuum van! Het Franse gezelschap houdt de spanning er goed in en laat in een hoog tempo de meest uiteenlopende acrobatische toeren zien. Hoe maak je met eenvoudige middelen als een stapel emmers (en een hééééle grote) een grappige, spannende en bij tijd en wijle kwetsbare voorstelling… nou zo dus! 

 

En dan is het alweer voorbij en neemt singer-songwriter Jacob Fields het stokje over. Onvervalste Folk gemixt met Americana, vleugje melancholie, maar ook lekker stevig en als je naar zijn teksten luistert voel je zijn liefde voor de natuur en speelt hij eigenzinnig met taal.

 

Een mooie afsluiter van een hete avond!

 

Over twee weken op zaterdag 13 juli is de tweede voorstelling van Amersfoorts Theater Terras in Vathorst in het Park van de Tijden met Barolosolo waarin water een grote rol gaat spelen. Aanvang 21.00 uur. 

  29-06-2019

Ga terug